Life Coach
(+36) 20/312-8402
sebkriszta

Egy korszak vége - viszlát vállalati szféra

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor azt érzi, szeretne megállni és újra pozícionálni magát a munkaerő piacon, főleg ha a munkájával kapcsolatban több kitűzött célt is elért, na és persze alakulhatnak úgy is, hogy egyszerűen újra szeretne tervezni, új prioritásokat szeretne felállítani, új dolgokban szeretné magát kipróbálni.

Hát nálam is eljött ez a pillanat, melynek volt egy hosszú előkészítő fázisa, mert valljuk be ilyen típusú döntést az ember, legjobb esetben, nem gyors felindulásból hoz meg. Az elmúlt időszakban több életterületemen változás történt, persze ebben volt azért egy nagyfokú tudatosság, tervezés, és nem utolsó sorban munka a félelmeimmel, az elvárásokkal. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a fókusz irányba legyen tartva, hisz az elbizonytalanító gondolatok jönnek, és ebben nagy segítségemre volt egy kedves Coach Kollégám.

Szeretnék ismét megosztani egy pár gondolatot, mely segítség lehet számodra, ha bizonytalan vagy egy változás meglépése kapcsán:

  • Teljesen normális dolog, hogy soha nincs jó időpont, mindig találsz kifogást arra, hogy MIÉRT NE most lépd meg azt, amit szeretnél.
  • Sőt ez annyira jól tud működni, hogy egy olyan spirálba kerülsz, amelyben folyamatosan generálódnak újabb és újabb helyzetek, így mindig alá van támasztva: a MIÉRT NE most lépd meg visszatartó gondolat. Jó erre a működésre odafigyelni!
  • Egy aprócska döntés is hatással van az életed alakulására, ahogy Tanárom mondta: „ha bedobod a kavicsot a tócsába, nem tudhatod, meddig gyűrűznek el a hullámok”. Ugyan nem tudhatod előre, hogy milyen kihatással lesz az életedre a döntésed, de az biztos, hogy hatással lesz, és célszerű a figyelmet arra irányítanod, hogy mennyiben tud rád pozitív hatással lenni, mi az, amit kapsz a döntés kapcsán. Továbbá olyan ajtók is kinyílhatnak, amikre adott esetben nem is gondolnál, nem is számítanál.
  • Persze, ha már mérlegelés, akkor célszerű arra is rátekintened, hogy mi a legrosszabb, ami történhet. Sokszor tapasztaltam magamnál is, hogy mennyire nagyra fel tudom fújni azt a bizonyos lufit, mennyi felesleges terhet raktam rá egy döntésre, amivel valójában a célom csapdájának gödrét ástam meg. Igen mérlegelj, ha szükséges pro- kontra listát készíts, nézz rá elölről, hátulról, oldalról, de a realitások talaján maradva tekints rá a helyzetedre, felesleges túlzásokkal ne bizonytalanítsd el magad.
  • Ha nem tartod a fókuszt a célon, akkor hirtelen azt veszed észre, hogy elvesztél. Az elbizonytalanító gondolatok csak jönnek (mert azok már csak ilyenek), és a végén már magad sem tudod, hogy hova is tartasz. Amikor jártam jóga órákra, akkor a gyakorlatok során többször elhangzott, hogy „ahol a figyelem ott az energia”, hát ez nagyon igaz mindenre. Egy ilyen helyzetben is fontos a koncentráció, hogy a figyelmedet a célra tudd irányítani.
  • Mindennek ára van, az újnak és a régi rendszer fenntartásának is, ennek elfogadása, megértése, tudatosítása elengedhetetlen. Nem lehet megúszni áldozat nélkül! Több változáson vagyok már túl, és bármennyire is nehéz volt a régitől megválni, bármekkora áldozatot is kellett hoznom, akkor is azt mondom érdemes volt meglépni, érdemes volt energiát és időt belefektetni.
  • Már a csapból is ez folyik, de nagyon igaz, ahhoz, hogy fejlődni tudj, feszegetni kell saját határaidat. A változás nem a biztonságos zónán belül van, hanem azon kívül. Oké, hogy a biztonságra való törekvés lételem, de valamihez való túlzott ragaszkodás sajnos pontosan a fejlődésed akadálya.
  • Nagyon fontos a türelem, hogy időt adj magadnak arra, hogy meg tudjon érni a döntés, mert akkor tudsz valóban azonosulni vele, ha a döntés belülről jön, és elfogadtad azt, nem vonod kétségbe, bármi is történjen.
  • Az élet már csak ilyen, történnek jó és rossz dolgok is, ezen változtatni nem tudsz, ezért is nagyon fontos az egyensúly elfogadása. Azt gondolom, hogy nem letagadni kell a rosszat, vagy éppen direkt nem észrevenni, hanem elfogadni. A pozitív szemléletmód nagyon hasznos, de nem jelenti azt, hogy adott esetben rossz dolgok nem fognak veled történni.
  • Ahogy írtam nincs jó időpont, és tökéletes helyzet sem, ha erre vársz, akkor teljesen felesleges ezzel az idilli képpel önmagadat ámítani, ugyanis az sosem fog eljönni. Igen lehet és kell törekedni egy jó helyzetre, de az nem lesz tökéletes!

Összességében, amire biztos szükséged lesz: az a bátorság, az önmagadba vetett hit, az elfogadás, és a nyitottság.

Melyik az a gondolat, ami leginkább támogat abban, hogy meglépd amit szeretnél?

 

Sebestyén Kriszta

life coach

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

 

Blog
Problémától a megoldás felé

Folyamatosan a problémán rágódsz, és nem látod a megoldást? Érzed, hogy így nem jó, változtatni szeretnél, de nem tudod merre indulj, mit csinálj? Kérd INGYENES "Problémától a megoldás felé" c. munkafüzetemet.

Ingyenes munkafüzet »

Tervező

2019-ben mivel szeretnél foglalkozni, mibe szeretnél energiát fektetni?
Kérd INGYENES "Évindító tervező 2019." c. munkafüzetem, ami segít pontosítani azokat a célokat, terveket, amelyek megvalósításán szeretnél dolgozni az új évben.

Ingyenes munkafüzet »

© Sebestyén Kriszta - Minden jog fenntartva   Adatkezelési tájékoztató

Weboldal: