Life Coach
(+36) 20/312-8402
sebkriszta

Életed alakulásáért Te vagy a felelős!

Életed során számtalan nehézséggel, problémával nézel szembe, ezekre adott reakcióidat befolyásolja, hogy mennyire ismered önmagad, hogyan értékeled önmagad, ugyanis saját magadról alkotott képed hatással van szerepeid, kapcsolataid, életed alakulására. Jobb esetben elégedettséggel gondolsz önmagadra, becsülöd önmagad, fel tudod vállalni érzéseidet, döntéseidet, viszont ha elégedetlen vagy azzal ahogy bizonyos helyzetekben reagálsz, ítélkezel önmagad és mások felett, akkor érdemes elgondolkodni azon vajon vállalod-e a felelősséget saját életedért, ugyanis életedért és annak alakulásáért Te vagy a felelős.

Tudom, hogy könnyebb másra mutogatni, mást hibáztatni, felelőst keresni (hárítani), de az nem old meg semmit. Ha valamiben nem érzed jól magad, akkor ezen Te tudsz változtatni. Amikor azt mondom, hogy felelősséget vállalsz önmagadért, döntéseidért, abba beletartozik az is amikor esetleg nem éltél a lehetőségeiddel, vagy éppen nem teljesítetted régóta dédelgetett álmaidat, amikor nem vállaltad fel a konfliktust, és áldozatként tekintettél önmagadra.

Mit tehetsz annak érdekébe, hogy kezedben tartsd életed alakulását?

1. Ismerd meg önmagad!

Önismeret azt jelenti, hogy ismered értékeidet, gyengeségeidet egyaránt, érted reakcióidat, működési mechanizmusaidat, tudatában vagy érzéseidnek, félelmeidnek, látod, hogy mely életterületek azok amelyeken fejleszteni szeretnél. Persze nem könnyű olykor szembe nézni önmagaddal, hisz a folyamat során előtérbe kerülhetnek akár elnyomott érzelmek, amikkel nem szívesen nézel szembe, vagy éppen felidézhetnek olyan korábbi negatív megtapasztalásokat, amikről nem szívesen beszélsz. Viszont a folyamat által szerezett tudás, ismeret alapján:

  • tudatosabb leszel,
  • jobb döntéseket tudsz hozni,
  • elérhetőbb célokat fogsz kitűzni,
  • védekezés helyett a cselekvésre fogsz koncentrálni,
  • megértőbb/ elfogadóbb leszel önmagaddal, másokkal.

2. Tápláld önbecsülésed!

Önbecsülés nem más, mint az önmagadra irányuló értékítélet, azaz milyennek ítéled meg magad és hogyan értékeled magad. Minél többre értékeled magad, annál hatékonyabb vagy. Döntéseket tudsz meghozni, célokat tudsz meghatározni, és ezeket végig is tudod vinni. Ezen tettek kapcsán minél több a pozitív tapasztalatod, egyre értékesebbnek érzed magad. Az önbecsülés nem mindenkorra adott, táplálni szükséges. Legfontosabb tápláléka pedig a siker, amit cselekvéssel, tettekkel érhetsz el, olyanokkal, amik során azt érzed értesz valamihez, jó vagy valamiben. Minél több sikert érsz el, annál nagyobb az önbecsülésed, annál elégedettebb leszel az életeddel.

3. Erősítsd önbizalmad!

Az önbizalom önmagadban és az eredményes cselekvésbe vetett hit. Képesnek tartod magad, hogy helyesen tudsz cselekedni, megbirkózol a kudarcokkal. Az önbizalom ad erőt és kitartást a nehéz döntések meghozatalához, kivitelezéséhez. Az önbecsülésnek tettekre, cselekvésre van szüksége, így az önbizalom alapvető szerepet tölt be.

 

Hogyan fejleszted önbizalmad, önbecsülésed? Milyen hasznos praktikákat alkalmazol?

 

Sebestyén Kriszta

life coach

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

 

Blog
Problémától a megoldás felé

Folyamatosan a problémán rágódsz, és nem látod a megoldást? Érzed, hogy így nem jó, változtatni szeretnél, de nem tudod merre indulj, mit csinálj? Kérd INGYENES "Problémától a megoldás felé" c. munkafüzetemet.

Ingyenes munkafüzet »

Tervező

2019-ben mivel szeretnél foglalkozni, mibe szeretnél energiát fektetni?
Kérd INGYENES "Évindító tervező 2019." c. munkafüzetem, ami segít pontosítani azokat a célokat, terveket, amelyek megvalósításán szeretnél dolgozni az új évben.

Ingyenes munkafüzet »

© Sebestyén Kriszta - Minden jog fenntartva   Adatkezelési tájékoztató

Weboldal: