Life Coach
(+36) 20/312-8402
sebkriszta

Naplózás

Novembert írunk, ilyenkor a természet is arra inspirál, hogy figyelmünket egy kicsit befelé irányítsuk. Tudatosan fókuszáljunk érzéseinkre, támogató, vagy éppen elbizonytalanító gondolatainkra. Ennek az egyik legegyszerűbb eszköze a NAPLÓZÁS, ugyanis az írás során másképp gondoljuk végig amit mondani szeretnénk, egyfajta elmélyült állapotba kerülünk, így lehetőségünk nyílik lelkünk belső, mélyebb rétegeivel kapcsolatba kerülni, rejtett gondolatainkat feltárni.

Hogyan csináld?

1. Először is vegyél magadnak egy inspiráló füzetet, azzal a szándékkal, hogy szeretnél naplót írni. Nem véletlen írtam a szándék meghatározást, mert nagyon fontos, hogy tudd miért csinálod, tudd mi a célod vele, legyen benne erő és motiváció. Szerencsére elég nagy a választék az üzletek polcain, így biztos megtalálod azt, amibe örömmel írnál. Engedd, hogy megszólítson, érzésből és ne agyból vedd meg.

2. Fontos, hogy tollal írj bele! Zárd ki annak a lehetőségét, hogy ki tud törölni (pl: ceruza, vagy törölhető toll).

3. Add meg neki a módját, ez az idő most rólad szóljon! Pl: vackold be magad egy jó puha plédbe, készíts egy finom meleg teát, vagy forró csokit, bármit amit szeretsz, akár gyújts meg egy kellemes illatgyertyát és már neki is kezdhetsz.

4. Folyamatosan csak írj, írj! Nem kell, hogy legyen neki egy struktúrája. Írj arról ami éppen foglalkoztat, ami éppen feljön benned: érzés, megtapasztalás, BÁRMIRŐL írhatsz.

5. Nem szükséges órákat ülnöd felette, ha napi 15 percet rá tudsz szánni az már nagyon jó.

Miért is jó a naplózás?

A naplózás 9 pozitív hatása:

  • A folyamat során Te és a naplód vagytok jelen, nem kell megfelelned mások elvárásainak, őszinte lehetsz önmagaddal.
  • Nem kell elfojtanod azt amit érzel, vagy amit éppen gondolsz. Bármit leírhatsz és így már ki is mondtad azt ami bánt, vagy éppen aggaszt, ez pedig egyfajta megkönnyebbülést hoz számodra.
  • Tisztábban látsz általa! Mik azok az értékek, amik fontosak számodra? Milyen tevékenységekre szeretnél több időt fordítani? Mi az, ami valójában örömöt okoz? stb...
  • Megélsz felismeréseket! Rálátsz működési mechanizmusaidra, ismétlődő helyzeteidre.
  • Pontosabban tudod meghatározni a céljaidat, vágyaidat! Ahogy írsz róla, sokkal jobban tudod a fókuszt tartani, sokkal tudatosabban tudsz jelen lenni az adott témával kapcsolatban.
  • Az érzéseid kifejezésében segít! Észreveszed, hogy egyre jobban fogod tudni szavakba önteni az érzéseidet.
  • Egyértelműbben tudsz fogalmazni, ezáltal még pontosabban meg tudod határozni helyzeted.
  • Megnyugtat! Az írás során azt tapasztalod, hogy még a légzésed is megváltozik, kellemes érzések lesznek úrrá rajtad.
  • Csökkenti a félelmet! Segít kimondani még azt is, amit amúgy nem mernél, és ennek köszönhetően már nem fog akkora erővel bírni, nem tűnik annyira megugorhatatlannak.

Természetesen akár egy adott témával kapcsolatban is tudsz naplózni, ahogy jól esik, a lényeg, hogy ne kényszerből tedd, hanem önmagadért, azért, hogy közelebb kerülj önmagadhoz, érzéseidhez, hogy utat engedj olyan lehetőségeknek amit most nem látsz, de az írás során előjöhetnek.

„Amikor írsz, átjárhatóvá válnak számodra az anyagi és anyagtalan világ közötti dimenziók. Mert az írás: betűtestet öltött lélek.”

W. Barna Erika

Ha van kedved, akkor a FB oldalamon, jelen blogbejegyzéshez tartozó poszt alatt, meg is oszthatod a naplód fedőborítóját :) Én már meg is tettem :)

 

Sebestyén Kriszta

life coach

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

 

 

Blog
Problémától a megoldás felé

Folyamatosan a problémán rágódsz, és nem látod a megoldást? Érzed, hogy így nem jó, változtatni szeretnél, de nem tudod merre indulj, mit csinálj? Kérd INGYENES "Problémától a megoldás felé" c. munkafüzetemet.

Ingyenes munkafüzet »

Tervező

2019-ben mivel szeretnél foglalkozni, mibe szeretnél energiát fektetni?
Kérd INGYENES "Évindító tervező 2019." c. munkafüzetem, ami segít pontosítani azokat a célokat, terveket, amelyek megvalósításán szeretnél dolgozni az új évben.

Ingyenes munkafüzet »

© Sebestyén Kriszta - Minden jog fenntartva   Adatkezelési tájékoztató

Weboldal: