Life Coach
(+36) 20/312-8402
sebkriszta

Problémától a megoldás felé

Biztos voltál már olyan helyzetben, amikor nagyon nyomasztott egy probléma és akárhogy igyekeztél orvosolni, egyszerűen nem találtad a megoldást. Megosztottad közeli ismerőseiddel, de hiába láttak el (jó szándékból) tanácsokkal, nem jutottál egyről a kettőre, nem tudtál kimozdulni jelen állapotból.

Tanácsadás helyett tapasztalat megosztás!

Nagyon nagy igazság, hogy az, ami az egyik embernek megoldás, az nem biztos, hogy a másiknak is az! Igen, lehet és olykor szükséges is támogatni a másik embert saját élmény, saját tapasztalat megosztással, de ne erőltessük rá azt, amit mi gondolunk megoldásnak. Hisz ezzel csak még jobban elbizonytalanítjuk, és megakasztjuk abban, hogy megtalálja az önazonos megoldását, arról nem beszélve, hogy így a mi gondolatmenetünk felé tereljük. A cél pedig az, hogy olyan megoldást találjon, ami a saját elvárásainak, értékeinek megfelelő, amit képviselni tud.

Tisztába vagyok vele, hogy sokszor sokkal könnyebb a kész megoldások felé nyúlni, de ha hosszú távon gondolkodsz és nem pillanatnyilag szeretnél pontot tenni a nehézség végére, akkor ez csak úgy tud sikerülni, ha beleteszed önmagad.

Hogyha eltávolodsz a problémától és arra fókuszálsz, hogy mit szeretnél elérni, illetve ehhez milyen meglévő erőforrásokat tudsz mozgósítani, továbbá nem elnyomod érzéseidet, hanem megengeded megtapasztalni őket, odafigyelsz a belső hangra (intuíció), a megérzésedre, akkor sokkal hatékonyabban jutsz eredményhez.

Kövesd az alábbi 3 lépést, hogy közelebb kerülj a megoldáshoz!

1. KONKRÉT PROBLÉMA MEGHATÁROZÁSA:

Ahogy a célok meghatározásánál, úgy egy probléma esetén is nagyon fontos, hogy pontosan meg legyen határozva, hogy mi az a bizonyos probléma, amivel kapcsolatban változtatni szeretnél. Ha például nagy általánosságban fogalmazol, minthogy: „Boldogtalan vagyok!” akkor sajnos borítékolható, hogy azonnal elkedvtelenedsz, és elveszíted a kezdeti motivációt, hisz ez így túl nagy falat. Viszont, ha megnézed, hogy mik azok a dolgok, amik hozzájárulnak ehhez az érzéshez és megtalálod, hogy ezekben mi az az egy közös, amiből gyökeredzik, akkor azzal tudsz foglalkozni.

  • Mi az a fő nehézség, ami odavezetett, hogy boldogtalannak érzed magad?
  • Tehát először NEVEZD NEVÉN a problémát, ugyanis azzal, hogy tűpontosan megnevezed már nem lesz annyira félelmetes, távoli, megfoghatatlan.

2. JELEN PROBLÉMÁVAL KAPCSOLATBAN HOVA SZERETNÉL ELJUTNI? Mi a cél?

Ha már pontosan tudod, hogy honnan indulsz, akkor konkrétan határozd meg, hogy hova szeretnél eljutni, mit szeretnél helyette érezni, megtapasztalni. Itt is fontos, hogy minél precízebben fogalmazd meg.

  • Hogyan fogod magad érezni?
  • MI LESZ MÁS a jelenlegi állapothoz képest?
  • Honnan fogod tudni, hogy elérted?

3. MILYEN LEHETŐSÉGEID VANNAK?

Ha már alaposan látod, hogy honnan hová szeretnél eljutni, akkor a kettő közötti HIDAT szükséges felépítened.

  • Nézd meg, hogy már most milyen erőforrásokkal rendelkezel: korábbi tapasztalatok, képességek, készségek, amik támogathatnak célod elérésében.
  • Esetleg ki az, aki tud neked segíteni?
  • Mi az első lépés, amit már most meg tudsz tenni, annak érdekében, hogy elérd a célt?
  • Mit tehetsz még?

 

„Legyen bárki is a legjobb megoldás megtalálója, az biztos, hogy ő volt az, aki előtte a lehető legjobban határozta meg a problémát.”

Dan Roam

 

Ha egy nehézség kapcsán szeretnél közelebb kerülni a megoldáshoz, kérd ingyenes „Problémától a megoldás felé” c. munkafüzetem, amely gondolatébresztő, célirányos kérdéseket tartalmaz. Ide kattintva töltsd ki a kapcsolatfelvétel űrlapot és küld el.

 

Sebestyén Kriszta

life coach

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

 

 

Blog
Problémától a megoldás felé

Folyamatosan a problémán rágódsz, és nem látod a megoldást? Érzed, hogy így nem jó, változtatni szeretnél, de nem tudod merre indulj, mit csinálj? Kérd INGYENES "Problémától a megoldás felé" c. munkafüzetemet.

Ingyenes munkafüzet »

Tervező

2019-ben mivel szeretnél foglalkozni, mibe szeretnél energiát fektetni?
Kérd INGYENES "Évindító tervező 2019." c. munkafüzetem, ami segít pontosítani azokat a célokat, terveket, amelyek megvalósításán szeretnél dolgozni az új évben.

Ingyenes munkafüzet »

© Sebestyén Kriszta - Minden jog fenntartva   Adatkezelési tájékoztató

Weboldal: